Thursday, 14 July 2011

Cotton Soft Japanese Cheesecake

jadi hari ni sy ada perasaan mo buat cheese cake... cotton soft cheesecake kononlaa... sy tidak bcadang utk siapkan kek ni d malam hari atau d pagi-pagi buta sebab takut jadi mcm apam yang dulu [ edisi bahasa melayu org sabah pulak].. mcm frust juga la sbb cheesecake tu mcm tidak jadi oo... walaupun housemate sy bilang sedap..dia bilang kalau kasi hias dgn parutan keju ok lagi..baru mcm real beli dari kedai..ya ka? entahlaa.. apa-apa pun jom kita tinguk dulu resepi dia nih dan cek mana yang sy sudah derhaka.. hehehehe...


Bahan-bahan ( 8-inci )

  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)/ evaporated creamer atau susu sejat
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon/ cuka
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung naik sendiri
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g/120g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon/cuka

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje). 
  5. resepi asal kek ni tidak diketahui pemiliknya..hohohoho...

ok..yang diatas ni mmg cara dia yang asal... yang sy buat tu adalah edisi derhaka dan akibatnya mmglaa kek tu tidak jadi kek kapas yang lembut... sedihh.... sy guna susu sejatlaa sbb teda fresh milk... then guna lagi cuka makan sbb teda lemon and teda juga limau kasturi orang bilang mmg boleh guna juga cuka makan.... cuka makan ahh.. bukan cuka getah..hehehehee.. padan muka sy... sy guna lagi tepung naik sendiri sbb tepung kek adalah perasa coklat... jd nda maulaa kan cheese cake rasa coklat pulak nanti... so... cheesecake pun masaklaa... tp mcm bantat pun ada...aiiiii...
nahhh... inilah dia... hohohohooo..

mcm bingka pun ada kali kan..hohoho... apa pun rasa dia tetap cheesecake laa..sy masih bpikir lagi kenapa dia ni bantat aa.... hmmmm akan datang juga jawapan dia nih nanti... sy tidak guna apa-apa biskut utk letak d bahagian bawah tu..then kek ni pun masak dgn putih bersih dia jak... kann... orang masak cheese cake nih..walaupun pakai kaedah bain marie..mmg bahagian atas dia tuh jadi coklat kan... menampakkan dia dibakar.. tp oleh kerana sy masak guna periuk ajaib... jadiklaa rupa mcm nih..hohohohoo...putih bersih...adoiiiilaaaa.... sbb tiada api atas kan..api bawah saja... kalau besarkan api bawah nanti bahagian bawah pulak hangus..bhgian atas maintain putih gitu...hahahahaha.... whatever.... ok hujan patut dah berenti nih... tp inda juga berenti...jd mcm mana mo pg sekolah ni...adoilaaaaa.... apapun sy akan cuba juga lagi cake nih.....


No comments:

Post a Comment